Jag vill flytta in!

Idag fick vi besked från inskrivningsmyndigheten att lagfarten på tomten nu är registrerad. Ännu en sak att bocka av på vägen mot huset.

Vi har skjutit upp mötet med mark-killen eftersom säljaren är på semester nästa vecka och M denna vecka befinner sig på jobb norröver. Först om 2 veckor kommer vi att ses ute på tomten och gå igenom vad som ska göras. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller?

Säljaren har ringt två gånger idag men anledning av att A-hus huvudkontor håller på att granska TOLO:n som vi skickade in i slutet av förra veckan. Vi hade missat att fylla i hur vi ville att spröjsen på sidofönstrena vid dörren skulle se ut. Efter en stund ringde han igen och meddelande att arkitekten tyckte att dörren vi valt till groventrén såg för "enkel" ut. Den var ju tänkt att bara vara slät vit, utan lull-lull. Men det är ju bra att de har lite åsikter, de som vet vad de pratar om. Eftersom M är bortrest så tog jag beslutet att vi tar en likadan dörr som till huvudentrén med den skillnaden att huvudentrén kommer vara en röd dubbeldörr och groventrén kommer vara en vit enkeldörr.

Ja, det var den uppdateringen. Nu ska jag kolla på Fru Berg som flyttar in. Jag vill också flytta in. Nu!Jag längtar tillbaka till N.Y såhär på hösten. Jag vill planera in en resa någonstans. Kanske får nöja oss med Umeå och hälsa på Ms syster m fam...

Morsning!

Helg.

Söndag. Helgen är snart slut. Känner mig sådär söndagsslapp och har ingen lust att göra någonting. M är ute i skogen och plockar svamp. Hoppas han kommer hem med trattisar så vi kan göra svamptoast ikväll.

Veckan som gick har varit hektisk. Jag har varit på utbildning i Katrineholm onsdag-torsdag. Missbruk, riskbruk och beroende. Spännande! Samtidigt är det ju slutet på månaden och alltså den mest hektiska perioden på mitt jobb, när jag kom tillbaka på fredagen väntade en STOR hög på mig. Bara att sätta igång att jobba. Konstigt att det alltid ordnar sig och man alltid hinner fast man tvivlar från början.


Brödlådan är veckans inköp. Den lyckades jag hitta i Katrineholm av alla ställen.

Katternas höjdpunkt denna vecka var nog annars en kartong som routern till bredbandet kom i. De turas om att sitta i kartongen och bita på kanterna. Det är lustigt hur kul det kan vara med kartonger.


Ninja och Ida.

Vi har varit i Eskilstuna och firat mormor med kräftskiva. Nu är det nog slut med kräftskivor för i år skulle jag tro. Vi har visserligen en burk med kräftor i frysen som blev över från förra kräftskivan, vi får väl se om vi käkar upp dem längre fram i höst. Vi passade på att besöka lite söndagsöppna affärer när vi var i Eskilstuna. Söndagsöppna affärer finns det ju inte så gott om här i Nypan. Vi köpte oss lite fina blommor att plantera i krukorna på balkongen så nu är det höstfint även där.


Höstfint.

Ikväll kommer några goda vänner över på filmkväll. Hoppas M kommer hem snart med svampen så vi kan göra toast. Kissarna har varit själva hemma ett dygn nu så de är nog glada att vi är hemma. Vi får passa på att mysa lite extra med dem ikväll.


Rara Ninja.

Nu väntar en ny jobbvecka. Vi ses!

Kök.

Har äntligen fått lite hjälp av M att förstå mig på hur man kan spara bilderna på köket från pdf-dokumentet till att kunna visa det här på bloggen.

Köket är från Marbodal. Luckorna heter Koster vit. Bänkskivan kommer att vara laminat Wenge mörk.


Vi har gjort en sittbänk under fönstret med förvaring under. Vi såg denna underbara lösning i ett annat Hasseludden som vi var och kikade i innan vi bestämde oss för att bygga. Tänk er några stora kuddar på bänken där kissarna ligger och gosar.


Vi kommer bara att ha lådor istället för skåp (med undantag för köksön där skåpen åt denna sida endast är 30 cm djupa och därmed inte går att få med lådor) av den enkla anledningen att vi har det i lägenheten och det är fantastiskt praktiskt att kunna dra ut hela lådan och se vad man har istället för att rota omkring längst inne i ett skåp.

Nu ska jag laga fredagsmat.

Förhandlingarna är över.

Så har vi äntligen fått internet här hemma igen efter mycket strul vid byte av leverantör. Men nu är det klart i alla fall. Skönt.

I övrigt så har vi slutfört våra slitsamma förhandlingar här hemma avseende tegelpannor, kaminer, kök, badrumsinredning mm. Alltså, tolo:n är slutförd och huset beställt. Nu finns ingen återvändo! Men det känns skönt. Vi har slängt alla kataloger nu, pappersinsamlingen vägde säkert 5 kg! Det känns redan som att vi inte riktigt har stenkoll på allt vi valt så det blir en liten överraskning när huset väl står klart. Vad jag menar är att vi inte kommer ihåg vad vi valt men vi har naturligtvis valt sakerna med omsorg.


Detta är vad vi valt tilll det stora badrummet. Indigo zero 140. Den kommer vara i vitt högblankt utförande med två stycken handfat. Skivan kommer vara samma färg som ovan. Bild lånad från www.svedbergs.se


M ska få sin efterlängtade "takdusch". Duschset Quadra. Också från Svedbergs.


Jag ska få mitt efterlängtade badkar! Oj vad jag ska bada. Badkaret C140 är också från Svedbergs.

Förresten så "vann" jag kampen om takpannorna. De kommer att vara tegelröda.
M fick sin vilja igenom när det gäller kaminen. Bakugnen är hans.

Denna kamin kommer vi att elda i. Fast den kommer vara grå och ha täljstenstopp. www.contura.se

I nästa vecka ska vi träffa gräv-killen ute på tomten. Då ska vi gå igenom vad vi tänkt göra och få en offert på det extraarbete som vi eventuellt tänkt att anlita honom till. T ex att gräva ut för poolen som vi hoppas att införskaffa i samband med bygget.

Imorgon ska jag göra pajer och sedan bär det av mot Eskilstuna för firande av mormors födelsedag kombinerat med kräftskiva. Trevligt! Innan dess ska vi kolla på Idol och käka biff, pommes och chilibearnaise! Gott!

Ha en fin helg!


Kär.

Jag har hittat kaminen som jag vill ha. Eller "kakelkaminen". Jag har alltid haft en tanke om att det vore underbart med en kakelugn men i ett nytt modernt hus så kanske det inte passar så bra. Denna lilla kakelkamin kanske är det ultimata valet? Återstår bara att övertyga M att den är alldeles underbar. Den har ju i alla fall "bakugnen" som han önskar sig. Om han får en bakugn i kaminen så hoppas jag verkligen att det kommer att bakas paj varje helg! :)

Kakelkaminen heter Contura 660K. Bilden är lånad från www.eldabutiken.se

Annars händer det inte mycket just nu på husfronten. Vi har bestämt oss för att ytterdörren ska vara dubbelmålad, så det ska vi komplettera i TOLOn. Annars är det de där j-vla takpannorna som fortfarande förblir en gåta. Nu har jag börjat fundera på om jag tycker att vi kanske ska ha ett "vanligt" tegelrött tak. Det verkar liksom göra sig bäst till fasadfärgen. Vi får väl se. Vi är ju två som ska tycka.


I min bekantskapskrets är det flera som just nu letar hus. Jag är så lyckligt lottad att jag slipper hålla på med budgivningar, mäklare och andra spekulanter. Jag sänder en tanke till er som fortfarande letar efter Ert hus. Det kommer säkert dyka upp när ni minst anar det! När det gör det, då lovar jag att jag ska försöka skrämma bort alla andra spekulanter som ställt in siktet på samma hus som ni.

På återseende.


Monday morning.

God morgon!

Lyckades inte ta mig iväg på spinningen imorse kl 7. Eller misslyckades och misslyckades, jag bestämde mig igår kväll för att jag kunde strunta i det eftersom jag ändå kommer hinna träna tillräckligt denna vecka. Tog istället "sovmorgon", blev lite för länge och fick som vanligt stressa med att hinna allt på morgonen.

Helgen har varit trevlig. Och gått alldeles för fort som vanligt. Fredagen var vi på kräftskiva med M:s jobb. Kräftorna var goda, jag och svärmor sjöng Taube, bussen körde inte i diket och M och jag samt hans jobbarkompis + fru plankade en dansbandskväll på Pelles lusthus. Tre bugglåtar hann vi med innan vi gick hem.


Smålandskräftor


På lördagen var vi på 30-års fest, smörgåstårta, vin, cigarr (inte damerna) och trevligt sällskap. Sen åkte vi hem till mamma och sov. På söndagen åkte jag, M, mamma och mormor runt och skulle leta efter den där "mörkgråa" takpannan men alla byggvaruhandlare hade stängt på söndagar så ingen lycka där. Vi åkte istället runt i olika nybyggda områden för att se vilken färg som folk har på tegelpannorna. Röda och svarta verkar vara mest förekommande. Vi får fortsätta leta efter vår mörkgråa tegelpanna. Här i Nyköping var den tydligen utlånad, skulle kanske komma tillbaka nu i veckan. Vi får väl se.

Här är kan du se hur vi har tänkt att färgsätta vårat hus, "grågrön" panel, vita knutar och foder och röda fönster och dörrar. Huset på bilden är ett Edsviken från A-hus. En större variant av vårt hus kan man säga.


Ja, vi tog bilden från bilen... Vi var ju på "spaning".


I veckan blir jag och kissarna ensamma hemma några dagar. M ska iväg på jobb i Östersund. Mitt mål denna vecka är att försöka hinna virka klart en liten apa jag håller på med. Och att leta reda på den mörkgrå tegelpannan.Ha en fin måndag!


Lugnt.

Har det just nu väldigt lugnt på jobbet. Skönt, men man blir ändå lite rastlös. Men man får se till att passa på att vila sig lite, i slutet av nästa vecka börjar det nog bli mer att göra igen. Så är mitt jobb. Upp och ner.

M är just nu i svärföräldrarnas sommarstuga och förbereder kräftskivan som vi ska ha med hans jobb. Det verkar som om det kommer regna ikväll så det blir väl till att ta på sig ordentligt med kläder. Vi ska sitta ute, fast under tak som tur är.

Om några veckor ska vi träffa säljaren och mark-killen ute på tomten och börja att gå igenom vad det är han ska göra, förutom att förbereda för huset. Våran tanke är ju att vi ska passa på att anlita honom att göra så mycket som möjligt på tomten när han ändå är där med sin grävare. Blir nog billigare än att ta dit en annan grävare vid ett senare tillfälle.

I förrgår satt båda kissarna ute på balkongen i solen, de trivs så bra där de små raringarna. Jag hoppas att de kommer att trivas i huset också. De kommer inte att få gå ut ensamma, endast under övervakning, "mamma" och "pappa" blir så oroliga annars. Någon så trevlig balkong som vi har nu kommer vi ju inte ha i huset så jag hoppas de hittar någon ny favoritplats.


Raringarna Ninja och Ida

Jag ska försöka klura ut hur jag ska kunna lägga upp några bilder på vårt kommande kök. Där kommer vi att ha en sittbänk med kuddar, kanske blir det kissarnas nya favoritplats?

På återseende.

Alla dessa beslut.

Var hos säljaren igår. Det gick bra, vi har nu gått igenom hela tolo:n. Det är fortfarande några "småsaker" som vi måste fundera vidare på. T ex vilken färg vi ska ha på takpannorna. Jag kunde aldrig tro att det var takpannorna som skulle orsaka sömnlösa nätter! Problemet är att det inte finns någon direkt "optimal" färg. Det finns en ljusgrå (som är för ljus), en mellangrå (som är för mörk) och en svart (som är för svart). Vi har ju tänkt att huset ska gå i grå-grönt och tänker då att det blir tokigt om takpannorna är i nästan samma färg som huset, vi vill därför ha mörkare takpannor men inte svarta... Vi får helt enkelt ta oss ner till bygghandeln för att titta ordentligt på pannorna så att det blir rätt.

Vi har bestämt oss för att ha en röd entrédörr, eller egentligen två eftersom det är en dubbeldörr. Vi måste nu åka till färghandeln för att översätta fönstrens RAL-nr till vilken NCS-nr som blir rätt kulör på dörren. Fönstrerna ska också vara röda och det är ju snyggast om dörren och fönstrerna har samma färg.
En annan sak som uppkom igår var om dörren ska vara dubbelmålad, alltså om den ska vara röd även på insidan? Standard är att den är målad bara på en sida och därmed är vit på insidan. Jag vet inte vad som är snyggast. Åsikt, någon?

Vi måste också bestämma oss för vilken kamin vi vill ha.

Denna Contura 550 har fått bäst i test av Råd och Rön. www.contura.se

M har blivit lite förtjust i en annan kamin som är lite högre, med bättre "arbetshöjd", den finns både med och utan täljsten.


Ja, besluten är många. Vi får nog sova på saken.

Till helgen blir det kräftskiva med M:s jobb och sedan 30-års fest i Eskilstuna. Trevligt!

 
Tolo:n.Här är tolo:n. De vita fälten till vänster är vad som ingår i standardleveransen. De gula fälten är till för ändringar man vill göra... Tolo:n består av åtta sidor. Åtta sidor av val som vi måste göra, allt från kök och badrum till vilken färg det ska vara på plåten under fönstrena. Ni kanske förstår att det tar lite tid.

Huset.

Ett snabbt inlägg bara eftersom vårat internet hemma inte fungerar. Här är en bild från A-Hus hemsida som visar hur vårat hus är tänkt att se ut när det är klart. Inte samma färgsättning men i alla fall.Här är planlösningen (vår är dock spegelvänd från denna). Jag kommer att försöka lägga ut lite smaskiga bilder på hur köket är tänkt att vara i vårt hus för vi har gjort en del ändringar från orginal ritningen.


Ikväll ska vi som sagt träffa säljaren. Vi har anlitat en kvalitetsansvarig och bygglovet är klart så vi börjar komma en bit på väg.

På återseende.

Början.

Nu är vår dröm om att få bygga ett eget hus snart på väg att bli verklighet. Att bo i hus när man blir "stor" har väl alltid känts som självklart, det är ju så både jag och M är uppväxta. I hus. Med trädgård. Nu vet jag ju att det är långt ifrån alla som ser det som självklart, för många är ju att få bo i ett eget hus en dröm som kanske aldrig slår in. För många är att få bygga ett nytt hus en utopi.

När pappa gick bort förra sommaren förändrades allt. Jag fick lov att sälja mitt barndomshem, huset som min pappa byggt. Jag fick lov att röja i pappas saker och hans liv, spara några få saker, göra mig av med massor. I och med försäljningen av huset fick vi ett bra startkapital till att skaffa oss ett eget hus. I Nyköping där vi bor är det ganska dyrt att köpa hus. Speciellt om man är intresserad av något relativt nytt eller nyrenoverat. Att skaffa oss ett nytt renoveringsprojekt kändes inte aktuellt eftersom vi nyligen renoverat hela vår lägenhet, eller ja, vi är fortfarande inte riktigt klara. Några lister och liknande saknas fortfarande, vi får väl ordna det tills vi ska sälja.

Vi började mer och mer att inse att det inte skulle vara så väldigt stor skillnad i pengar för oss att bygga ett nytt hus eller att köpa ett befintligt hus i det skick som vi vill ha. Vi började att undersöka marknaden och efter mycket om och men fastnade vi för ett A-hus, Hasseludden. Det är precis vad vi båda vill ha och fyller våra nuvarande (och framtida) behov.

Ska man bygga hus måste man ju ha en tomt att ställa huset på. Vår tomt heter "Fänkålen 7". Från "Fänkålen 7" kan man spana på båtar som kommer på stadsfjärden eller kanske mest från det lilla "berget" alldeles utanför tomtgränsen. Man kan nog spana på båtar från tomten om man är lite längre än vad jag är.


Imorgon ska vi träffa säljaren för att fortsätta gå igenom TOLO:n (Tillverknings Och LeveransOrder). Det är ju en massa saker som man måste välja och tänka igenom innan huset kan beställas... vi har kommit en bit på väg men det är fortfarande en del frågetecken. Hoppas de kan rätas ut imorgon.

Bloggen kommer även att publiceras på www.vibyggerhus.se

RSS 2.0